بازاریابی ورزشی و ابعاد آن را بشناسید
بازاریابی ورزشی ، نوعی از بازاریابی برای ارائه محصولات ورزشی است.
در این نوع بازاریابی ما با دو بخش، استفاده از بازاریابی برای فروش محصولات ورزشی، دوم بازاریابی محصولات غیر ورزشی از طریق ورزش روبه رو هستیم.
مانند سایر بازاریابی ها، بازاریابیورزشی نیز درپی برطرف کردن نیازها و خواستههای مشتری است. از این طریق برخلاف بازاریابی معمولی میتوان خریدار را به استفاده ازمحصولات غیر ورزشی نیز تشویق کرد.
در نهایت بازاریابیورزشی را باید یک مجموعه دانست که دربردارنده سازماندهی و انجام فعالیتهایی مربوط به تحویل کالا و خدمات ورزشی به خریدار است.
بازاریابی ورزشی چیست؟
همان طور که در ابتدا گفته شد در حالت اول خدمات و محصولات ورزشی را به صورت مستقیم به خریدار ارائه می شود، در حالت دوم، برای محصولات غیر ورزشی از طریق ورزش، بازاریابی انجام میشود.
به عنوان مثال، بازاریابی کردن برای لوازم ورزشی، مسابقات ، رخدادهای ورزشی و باشگاهها، تبلیغ تیم ها، فروش بلیت، قسمتی از بازاریابی محصولات و خدمات ورزشی هستند.
اما درمقابل در این شیوه از بازاریابی به عنوان مثال به تبلیغ یک آبمیوه توسط یک قهرمان ورزشی، توزیع خوراکی یک برند خاص در مسابقه های ورزشی و… پرداخته می شود.
اصول، روند و ابزار بازاریابی ورزشی
این نوع بازاریابی شامل سطوح مختلفی است. که در ادامه بیان می شود
سطح اول
در سطح ابتدایی، فلسفه و باورهای مرتبط قرار دارد.
آگاهی داشتن از فلسفه و اصول بازاریابی فقط اختصاص به مدیران و بخشهای بازاریابی سازمانی ورزشی ندارد. در فلسفهی بازاریابی، نیازها و درخواست های خریدار، پایه های هر تصمیم را تشکیل می دهد.
البته باید در نظر داشت که نیازهای مشتری باید تکمیل کننده اهداف سازمان باشد. در دنیای ورزش برخلاف دنیای تجارت هدف کسب سود نیست بلکه هدف برنده شدن یا علاقه مند شدن به آن ورزش است.
فلسفهی بازاریابی ایجاد شرایط مطلوب برای سود دو طرفه بین سازمان ومشتری است اما به خاطر داشته باشید اگر خواسته های مشتریان برآورده نشود هیچ سودی در کار نیست.
در سطح دوم، بازاریابی ورزشی به عنوان یک فرایند در نظر گرفته می شود، زیرا شامل مجموعهای از فعالیتها است.
برای مثال، این نوع بازاریابی شامل مراحل مختلف تحقیق، تجزیه و تحلیل،سازمان دهی، توسعه، اجرایی کردن وآزمایش است.
سطح سوم
در سطح سوم، این نوع بازاریابی را مجموعهای از اصول می دانند، زیرا دربردارنده نظرها و مفهوم های گوناگون است و برای کسانی که با بازاریابی ورزشی سروکار دارند به صورت یک راهنما عمل میکند.
سطح آخر
در آخر اصول بازاریابی ورزشی با کمک ابزارهای خاص می توانند اجرایی شوند. ابزارهای تحلیلی و فعالیتهای روزانه ای که انجام میشوند جزء این ابزارها به می باشند.
انواع مصرفکنندگان ورزشی:
روشهای متفاوتی برای مشخص کردن مصرف کننده در بازاریابی ورزشی وجود دارد. با این حال، باید مشخص شود که مصرفکنندهی ورزشی واقعی و ذی نفعانِ ورزش باهم تفاوت دارند.
مصرفکننده، فردی است که با پرداخت هزینه به صورت مستقیم یا غیر مستقیم از یک کالا یا خدمات ورزشی استفاده میکند.
ذینفعان افرادی هستند که از کالا یا خدمات ورزشی مشخصی سود میبرند ی. به عنوان مثال دولتها یا شرکتهای حامی مالی ورزشی، ذینفع هستند. مصرفکنندههای ورزشی، کاربران نهایی هستند که به چهار دسته تقسیم میشوند:
مصرفکنندگان محصولات ورزشی
مصرف کننده ها ی محصولات ورزشی شامل لوازم ورزشی، کتاب و مجلات ورزشی، لباس های ورزشی، بازی هاو… هستند. خریدار کالای ورزشی کسی است که یک کالای واقعی و یا مجازی ورزشی یا کالای مرتبط با ورزش را خریداری میکند.
مصرفکنندگان خدمات ورزشی
مصرفکنندگان خدمات ورزشی شامل آموزش، مربی گری تخصصی، خدمات رفاهی وسلامتی را تشکیل میدهند که از خدمات مربوط به ورزش استفاده میکنند اما مستقیم در خود فعالیت ورزشی دخالتی ندارند.
شرکتکنندگان در فعالیتهای ورزشی
مشتریان، شرکتکنندگان حضور در فعالیتهای ورزشی هستند. این افراد به عنوان شرکت کننده یا سازماندهنده و بدون دریافت حقوق در ورزش همکاری می کنند.
همهی افرادی که در فعالیتهای ورزشی مدرسه و یا مراکز تفریحی و باشگاههای ورزشی سازمانیافته شرکت دارند در این طیف جای میگیرند.
تماشاگران و طرفداران ورزشی
دستهی چهارم، تماشاگران ورزشی جای می گیرند. این گروه به فعالیتهای ورزشی علاقمند هستند اما خود ورزشکار نیستند.
فعالیتهای حامیان ورزشی به صورت حضور در مسابقات ورزشی یا تماشا یا گوش دادن برنامههای ورزشی در تلویزیون، رادیو، اینترنت و… است.
این گروه از مصرف کنندگان در بازاریابی ورزشی بسیار پیچیده هستند به این خاطر که به شیوه ی متفاوتی از کالاها و خدمات ورزشی با سایر مصرفکنندگان تفاوت دارد.
منبع:/bazaracademy.ir |