اصول استراتژی فروشگاهی و نحوه چیدمان کالا برای دستیابی به سود بیشتر
اصطلاح استراتژی فروشگاهی عبارت است از میزان و فراوانی فعالیتهایی که در یک واحد فروشگاهی انجام می گیرد.
استراتژی فروشگاهی با شاخص هایی مانند اهداف بازار فروشگاه ، تعیین چارچوب و برنامه هایی به منظور افزایش رضایتمندی و دستیابی به اهداف بازار و تنظیم برنامه های اساسی فروشگاه بر روی ایجاد مزیت های رقابتی بادوام و با ثبات تعیین می گردد.
رقابتی بادوام از اصول استراتژی فروشگاهی
رکن اصلی در استراتژی فروشگاهی، رویکرد فروشگاه ها به ایجاد مزیت رقابتی بادوام است .
مزیت رقابتی بادوام ، مزیتی است که در دراز مدت می تواند ثابت و پایدار بماند . ایجاد مزیت رقابتی ثابت و بادوام بدین مفهوم است که فروشگاه ها برای جلو گیری از ورود رقبا به بازار هدف و مشتریان خود، حصاری ایجاد کنند و مانع از نفوذ رقبا به این بازار شوند.
با وجود اینکه فروشگاه ها حصاری میان جاذبه های خود ایجاد می نمایند ، رقبا تلاش خواهند نمود که چنین حصاری را شکسته و در آن نفوذ نمایند .
در طول زمان ، تمامی مزیت ها به دلیل فشاری که از سوی رقبا ایجاد می شود، تضعیف خواهد شد.
اما فروشگاه هایی که این جاذبه ها و مزیت ها را با دوام و ثابت کرده باشد ، چنین فشار و نیرویی را به حداقل می رساند و سود آوری فروشگاه ها را در زمان های طولانی تر تضمین می نماید .
در حقیقت، ایجاد یک مزیت رقابتی با دوام و ثابت، کلید بهبود عملکرد مالی در دراز مدت خواهد بود. چهار فرصت هم برای فروشگاه ها به منظور توسعه و ایجاد مزیت رقابتی بادوام عبارت است از :
- وفاداری مشتری
- موقعیت و مکان فروشگاه
- ارتباط با تامین کنندگان کالا
- پرسنل وکارکنان متعهد و موثر
وفاداری مشتری
وفاداری مشتری در مفهوم تعهد مشتریان برای خرید از یک فروشگاه است. نوعی از استراتژی فروش است که فروشگاه ها می توانند مشتریان وفادار داشته باشند عبارتند از :
- موقعیت و جایگاه مناسب فروشگاه
- خدمات وسیع و گسترده به مشتری
- ارتقاء پایگاه داده های فروشگاه
- عرضه کالا های منحصر به فرد و ویژه
یکی از مهم ترین عوامل موفقیت یک فروشگاه موقعیت مکانی آن است.
موقعیت فروشگاه یک استراتژی فروشگاهی حیاتی در بخش مصرف کنندگان فروشگاهی به حساب می آید و این عامل یک مزیت رقابتی با دوام و با ثبات است که توسط رقبا قابل کپی برداری نیست.
ارتباط با تامین کنندگان کالا
توسعه ارتباطات محکم و قوی با تامین کنندگان کالا شرایطی به وجود می آورد که فروشگاه ها به افزایش ارتقاء فعالیت های اختصاصی خود قادر باشند که این فعالیت ها عبارتند از :
- فروش برخی از کالا های انحصاری در منطقه
- خرید کالا با قیمتی پایین تر و یا در شرایطی بهتر نسبت به رقبایی که ارتباطات ضعیف تری دارند
- دریافت و تحویل کالا ها در زمان کوتاه تر
ارتباط با تامین کنندگان کالا ها مشابه ارتباط با مشتریان نوعی از استراتژی فروشگاهی است که به مثابه مزیت رقابتی مناسبی است که در دراز مدت توسعه می یابد و از طرف رقبا به سادگی قابل جبران نخواهد بود
کارکنان و پرسنل متعهد و موثر
فعالیت فروشگاهی فعالیتی است که ارتباط عمیق و غیر قابل انکاری میان کارکنان و پرسنل فروشگاه ایجاد می نماید که در راستای چنین فعالیتی شاغلین فروشگاه نقش موثری در ارائه خدمات به مشتری و ایجاد وفاداری در آنها نسبت به فروشگاه ایفا می نمایند.
همچنین دانش و آگاهی پرسنل و مهارت آنها یک نوع استراتژی فروشگاهی است که برای دستیابی به اهداف فروشگاه موثر است و به عنوان یکی از عوامل حیاتی موقعیت در صنعت فروشگاهی محسوب می شود.
کارکرد های اجرایی کم هزینه
استراتژی فروشگاهی مزیت های رقابتی با دوام ، باید در برنامه های بلند مدت فروشگاه ها قرارگیرند، به نحوی که امکان کپی برداری آن توسط رقبا کاهش یابد.
شبکه های اجتماعی
این اصل شاخصی مهم از انواع استراتژی فروشگاهی است. در عصر مدرن امروزی با پیشرفت و گسترش شبکه های اجتماعی روبرو هستیم.
جالب است که بدانید طبق تحقیقات انجام شده توسط موسسه BI Intelligence در پایان سال 2014 میزان فروش تجارت الکترونیکی از طریق این شبکه ها 3 برابر بیشتر از فروش کل تجارت جهانی بوده است.
پس بسترسازی در این زمینه را برای کسب و کار از یاد نبرید. در صورت غافل ماندن از این شبکه های اجتماعی و پرداختن صرف به روش های بازاریابی سنتی، شما بخش اعظمی از مشتریان خود را از دست می دهید.
می توانید اگر خودتان نیز در این زمینه تخصص لازم را ندارید از افراد متخصص نیز کمک بگیرید.در این رابطه از پیروی از موارد زیر نیز به نفعتان خواهد بود:
- از تصاویر جذاب در تبلیغات شبکه اجتماعی خود استفاده کنید
- از اینستاگرام غافل نشوید و یک صفحه برای کسب و کار خود در آن بسازید
- برای معرفی محصول خود از ویدئو کلیپ های کوتاه استفاده نمایید
- بر موضوعات تخصصی تمرکز کنید و از پراکندگی در محصول و یا خدمت خود بپرهیزید.
- برای مشتریان خود ارزش قائل شوید. سوال هایشان را به درستی، به موقع و با حوصله پاسخ گویید.
منبع:bazaracademy.ir |